nieuws

kunstproject: de roeken op heukelum

roeken en heukelum horen bij elkaar

De oorspronkelijke burcht “De Merckenburgh” als gebouwd door de heren Van Arkel aan het begin van de 13e eeuw heeft bijna 5 eeuwen (!) stand gehouden. Tot 1672, het jaar dat de Franse koning Louis XIV de Nederlanden vanuit het zuiden aanviel en de Hollandsche Waterlinie zijn opmars in het rivierengebied deed stuiten. Zijn huurlingen vernietigden in dat jaar zo’n beetje alle burchten die zij op hun pad tegenkwamen. Zo ook De Merckenburgh. Een staketsel van de stevige Donjon toren bleef overeind, het kruit van de Fransen was hier letterlijk niet tegen opgewassen…

Begin 1700 is door de familie Van der Stel, stichters van Stellenbosch in Zuid Afrika, de toren in zijn oude glorie hersteld en is er een huis in Amsterdamse stijl omheen gebouwd. Het huidige kasteel van Heukelum, dat er nu ook al weer 3 eeuwen staat.

Het is zeer waarschijnlijk dat er al die tijd roeken rond de burcht en het kasteel hebben gezwermd. Roeken zijn bijzondere dieren. In tegenstelling tot kraaien en raven leven ze in kolonies, die kunnen uitgroeien tot meer dan 1000 nesten. Als je ze niet verstoort, kunnen ze eeuwen jaarlijks op dezelfde plek terugkomen om te nestelen. Zo ook op Heukelum. In de lente is het in de toppen van de bomen van het landgoed een drukte van belang.

 

kunstproject: roeken op heukelum

Beeldend kunstenaar Willem Muijs werkt thans aan een opdracht om de roekenkolonie, een van de oudste van Nederland, te verbinden met burcht “De Merckenburgh” en het kasteel van Heukelum. Het wordt een tekening op papier, in zwart en wit, met een verwijzing naar de middeleeuwse drieluiken. Het formaat is afgestemd op plaatsing aan de grote witte muur met oude latei in het Koetshuis Op Heukelum.

 

fase 1: ideeën ontwikkeling

 

 

 

fase 2: eerste opzet

 

fase 3: verdere ontwikkeling