events in de omgevingnieuws

Het Vurensche Polderpad

Het Vurensche Polderpad – wandelen door het boerenland

Wandelen, dwars door de weilanden, met toestemming van de eigenaar! Dat kan door Heukelum, Vuren en Spijk. Samen met bewoners, vrijwilligers, grondeigenaren en andere belanghebbenden heeft Landschapsbeheer Gelderland dit “klompenpad” ontwikkeld.

Oude paadjes herleven
Klompenpaden zijn inmiddels een begrip geworden. Momenteel zijn er maar liefst 61 klompenpaden en dit jaar komen er in Gelderland nog eens 20 bij. Martijn Grievink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland vertelt: “Een klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes, zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van inwoners opgespoord en hersteld. Daarmee wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. De paden lopen door natuurgebieden, landgoederen en dwars door het boerenland. Bij voorkeur door de weilanden en langs akkers, zodat de wandelaar het landschap optimaal kan beleven.”

Klompenpad “Vurensche Polderpad” door Heukelum, Vuren en Spijk
Stichting Landschapsbeheer heeft samen met inwoners van Vuren het klompenpad ontworpen. Martijn Grievink: “In opdracht van de gemeente hebben we eerst een aantal organisaties benaderd, zoals de historische vereniging in Vuren. Na enkele gesprekken over het plan hebben we een informatieavond georganiseerd voor alle inwoners, waarbij zij op kaarten konden aanwijzen waar bijzondere plekjes te vinden zijn. Plekjes waar zij ook persoonlijke herinneringen aan hebben. Daarna zijn we verder gegaan in een werkgroep met een aantal inwoners. Daarin zijn de keuzes gemaakt welke elementen een plek verdienen in het klompenpad en hoe we deze punten konden koppelen tot een mooie wandelroute door het boerenland. Het pad is dan ook echt van de gemeenschap zelf!”

Eigen omgeving ontdekken
“De combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor de inwoner. Waar mogelijk worden kleine landschapselementen van vroeger, zoals heggen en houtwallen langs de route hersteld. In Vuren worden kleine overstapjes en oversteken aangelegd.”

Interactief wandelen
Bij het startpunt van de route van het Klompenpad Heukelum, Vuren en Spijk en in het gemeentehuis is een brochure verkrijgbaar. De routekaart is te downloaden via www.klompenpaden.nl
Ook is er een gratis klompenpaden app. Download het klompenpad van uw keuze en loop de route via de app. Door middel van foto’s, tekst en fimpjes komt u meer te weten over uw omgeving. Het klompenpad is ook zonder kaart te wandelen. Bij het startpunt staat een informatiepaneel en de route is in het landschap in beide richtingen gemarkeerd.

bron: Lingewaal Magazine nr. 2 – mei 2016

Andere klompenpaden in de buurt

Rhenoijschepad – startpunt Rhenoyseweg 11 te Rhenoy

Leidschehoevenpad – startpunt Appeldijk 5 te Beesd

Dirk Willemszpad – startpunt gemeentehuis te Asperen

Orchideeënroute – startpunt Appeldijk te Heukelum nabij oude steenfabriek “de Koornwaard”